Водопади

Райското пръскало

Този, който е дал името на това място не е сбъркал. Мястото около хижа Рай и водопада Райско пръскало наистина е райско място. Красива зелена поляна над  която се извисяват внушителни скали. От височина 125 м. се спуска бялата струя на водопада. А когато се обърнеш – спираща дъха гледка към южните склонове  на Балкана.

Вижте мое видео за това райско място:

Самодивското пръскало край Девин

На няколко километра от Девин можете да попаднете в едно самодивско място. Под крепостта Калето според легендите има едно място, обитавано от духове и самодиви, с висок водопад наречен Самодивско пръскало. Мястото е необикновено красиво и сравнително лесно достъпно. Тръгвате по екопътеката Струилица и някъде в първата половина на пътеката, след беседката се отделяте вдясно по пътека маркирана със стрелки и надписи. Водопадът е висок около 50 м., добре е да се посети пролетно време по време на активното снеготопене или след по-значителни валежи от дъжд.

Вижте мое видео за красивия водопад:

Сливодолско падало- екопътека и водопад

Един от най-високите водопади в Родопите – Сливодолско падало. Към него води много приятна за вървене екопътека тръгваща след първия тунел на пътя Бачково-Смолян веднага вляво. По маршрута има много каскадни водопади подобни на тези в Крушуна, има и места за почивка и пикник. Преходът отнема около час спокойно ходено. Водопадът се намира на р. Сливов дол, той е висок около 50м. и се намира в резервата Червената стена.

Вижте мое видео за Сливодолско падало:

Водопади в Централен Балкан – Юг

В резервата Централен Балкан от южната му страна се намират поредица от красиви водопади. Ако тръгнете по пътеката от хижа Рай на запад ще видите вдясно по стръмните склонове множество реки и потоци спускащи се по скалите. Повечето от показаните водопади са сезонни и могат да се видят едва няколко месеца в годината- през пролетта и началото на лятото. След това снежните преспи, които ги подхранват с вода се стопяват и прекрасните водопадчета пресъхват. Ако успеете да ги видите през краткото време на техния живот ще бъдете възнаградени и заредени с тяхната невероятна енергия.

Водопади в Централен Балкан – Север

Северният склон под връх Ботев се нарича Северен Джендем. Мястото е много диво и трудно достъпно. До там се стига като се отделите от пътеката за хижа Левски и тръгнете на север през Ташмандра. Първите водни скокове ще видите още в началото. Пътеката започва да слиза по стръмен склон към хижа Плевен.
Вдясно от вас се намира една от най-високите водни каскади в България- водопадите на Северен Джендем. Общата им височина е над 160 м. но това не е един водопад, те са разделени на множество по-малки водопачета и скокове. Другият голям водопад в северната част на Балкана е Видимското пръскало с височина около 80 м.

Бистришките водопади – свърталище на самодиви и горски духове

На около 3-4 км от Дупнишкото село Бистрица в подножието на западните склонове на Рила има една група водопади, които поразяват с естествената си красота. Това са Бистришките водопади, които са много буйни и пълноводни във времето на пролетно снеготопене. Някои от водните падове са доста високи – до към 30- 40 м. Според народните вярвания и легенди мястото е обитавано от горски духове и самодиви.
Вижте мое видео за Бистришките водопади:

Киселчевски водопади – пътека само за подготвените

Близо до Могилица, Смолянско се намира малкото село Киселчево. В дълбок каньон под селото тече неголяма рекичка. Пролетно време тя става доста пълноводна и буйна като образува множество красиви водопади и скокове. По този каньнон преди години е била изградена екопътека, но в момента повечето от дървените мостчета са изгнили и паднали. Поради това преминаването по този маршрут пролетно време е доста опасно приключение, човек рискува да падне и да бъде отнесен от буйните води.  Ако все пак се осмелите да преминете през каньона ще бъдете възнаградени с невероятни гледки.
Вижте мое видео за това приключение:

Сухото пръскало – призрачният водопад под вр. Ботев

Когато слизате от вр. Ботев по пътеката към Калофер вдясно остава един малко известен сезонен водопад – Сухото пръскало. Както подсказва името му през по-голяма част от годината той е пресъхнал. Но ако минете оттам през пролетта или рано на лято ще бъдете възнаградени с една впечатляваща гледка. За да видите този водопад трябва веднага след заслона Маринка да се отклоните от черния път и да тръгнете вдясно по успоредната му пътека с жълта маркировка. Гледайте  вдясно и след 15-20 мин. ще видите водопада и скалата приличаща по форма на Райското пръскало. Водопадът не е пълноводен, но е доста висок и красив,  типично Старопланинско пръскало.
Вижте мое видео за него:

Костенски водопад

Костенският водопад е един от най-достъпните у нас. Намира се на около 2-3 км. от с.Костенец във вилната зона. Той не е много висок, около 15 м. но през пролетта и в началото на лятото е особено красив и пълноводен. Зимно време целият водопад замръзва и представлява уникална гледка. Водопадът е вдъхновил Иван Вазов да напише две стихотворения- Над водопада и Водопадът плаче. Близо до водопада има горещи минерални извори.
Вижте мое видео:

Скакавишки водопад – Рила планина

Водопад Скакавица със своите 70 м. е най-високият в Рила планина.  До него се стига пеш от х. Скакавица, намира се на източния склон на масива Кабул. Той е лесно достъпен през всички сезони. Зимно време изцяло се покрива с лед и тогава на него се провеждат състезания по ледено катерене. Долината под водопада е една от най-красивите в Рила.
Вижте мое видео за водопада:

Каньонът на водопадите край Смолян

На няколко километра западно от Смолян е изградена една невероятно красива екопътека наречена Каньонът на водопадите. Пътеката има два маршрута: къс и дълъг. През поредица от дървени мостчета ще преминете над няколко водопада най-големият от които е наречен Лирата на Орфей. Водата на този водопад падайки надолу се разделя на няколко ръкава наподобявайки струните на музикалният инструмент на митичния певец. Ако посетите това място през пролетта ще останете поразени от буйните води и красотата на водопадите.
Вижте мое видео:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s