Екопътеки

Дяволска екопътека

Една от най-красивите и екзотични екопътеки в Родопите – Дяволска екопътека. Има два входа за нея- препоръчвам да се тръгне от долния вход намиращ се в Буйновското ждрело малко преди разклона за с.Ягодина. Пътеката е прекарана през тесния пролом -Хайдушки дол и излиза на няколко километра южно от Борино. Минава се през шеметни дървени мостчета над пропасти, буйна река и водопади. По пътеката има изградени беседки и места за почивка. Минава се за около 1,5-2 ч. в едната посока. В горния край се вижда един невероятен скален мост- според легендата само дяволът е можел да премине по него.

Вижте мое видео за Дяволската екопътека:

Екопътека Струилица

Край Девин има една невероятно красива екопътека – Струилица. Част от пътеката минава по висящи над реката дървени мостчета. Тук може да се види едно рядко цвете вписано в Червената книга -Родопски силивряк. Растението е съвременник на динозаврите и е преживяло до наши дни. По пътеката има беседки и места за пикник и почивка.

Вижте мое видео за Струилица:

Трънска екопътека по ждрелото на р. Ерма

На около 3 км от гр. Трън в ждрелото на р. Ерма има изградена живописна екопътека. Тя е с дължина около 2 км. и може да се направи кръгов маршрут. В началото на екопътеката ще  оставите вашия автомобил на удобен паркинг. Долината на Ерма ще ви посрещне с две внушителни скали издигащи се на 200 м от двата бряга. Първоначално ще преминете през няколко дървени мостчета, след това пътеката преминава през тунел под една от скалите и продължава покрай реката. След около 1ч. умерено ходене ще стигнете красива поляна край реката и рибарник, където можете да хапнете прясна риба. Оттам може да се върнете по същия път или да минете по пътека  минаваща по другия бряг на реката. Красотата на ждрелото на река Ерма е накарала писателят Алеко Контантинов да възкликне: „Какво, Швейцария ли!“ в едноименния си пътепис.

Вижте мое видео за пътеката по ждрелото на Ерма река:

Странджа-екопътека Изворите на Младежка

В Странджа планина има едно село с интересно име- Младежко. В миналото то е носило не особено звучното име Карамлък. През 1958 г. селото е преименувано на Младежко за благодарност към младежите построили пътя до селото. Реката минаваща през селото носи същото име. В края на селото е изградена красива екопътека. В началото на пътеката има изградена беседка и барбекю. Пътеката води до изворите на р. Младежка и до пещерите наблизо. След това пътеката се изкачва на висок хълм- Калето, където ще видите интересен скален феномен „Каменната целувка“ на две съседни скали.

Вижте мое видео за екопътеката и каменната целувка:

Екопътека Бяла река – Централен Балкан

Екопътеката Бяла река се намира на около 5-6 км от Калофер. В началото на пътеката има изграден прекрасен къмпинг на брега на реката. Пътеката започва зад Калоферския манастир. Има кръгов маршрут и се изминава за около 1,5-2ч. Подходящо време за посещение е през пролетта и началото на лятото когато Бяла река е пълноводна. Лабиринт от живописни дървени мостчета ще ви преведе над буйни води и водопади сред невероятната природа на Централен Балкан. И накрая едно табло с въртящи се дървени кубчета ще ви покаже кой е най-опасният хищник на нашата планета.

Вижте мое видео за тази невероятно красива екопътека:

Екопътека Крушунски водопади- където листата танцуват заедно с водата

В привидно скучната Дунавска равнина има едно необикновено място, което смайва с красотата си. Само на около 30 км. от Ловеч природата е построила невероятен комплекс от водопади и малки езерца – Крушунските водопади. Гледайки това човек не може да повярва, че е природно творение. Всеки, посетил за пръв път тази екопътека  има чувството, че е попаднал в страната на приказките и вълшебствата. С всяка измината крачка пред вас се откриват все нови и смайвещи водни каскади, големи и малки водопади. Изобилна вода тече отвсякъде около вас. А ако се вгледате внимателно ще видите как някои листа танцуват заедно с водата.

Вижте мое видео за това вълшебно място:

Екопътека пропадалото

Близо до Плевенското село Реселец се намира интересната местност Пропадалото. Тя е наречена така защото в далечното минало земните пластове в целият район са пропаднали надолу с 50-60 м. Тук тече река Ръчене и целият каньон е осеян с интересни скални образувания. Покрай реката е изградена една малко известна екопътека „Тектонски гребен и калето“. Пътеката се провира през тесни процепи, обикаля край огромни наклонени каменни блокове, минава край няколко пещери и се изкачва до площадка с невероятна панорама. Тази пътека има няколко разклонения водещи към различни интересни природни забележителности, които можете да посетите в зависимост от времето с което разполагате. В началото на пътеката има красива поляна с места за отдих и барбекю.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s