Загадъчни места

Мистиката на Родопа планина – Караджов камък

Според едно предание в Родопа планина има един свещен триъгълник от три камъка: Белинташ-камъкът на познанинето, Кръстова гора-камъкът на вярата и Караджов камък- камъкът на отвъдното. От трите места най-мистичното е Караджов камък. Легендата разказва за Караджа войвода, който паднал убит на това място при засада от турците. В интерес на истината, местните хора избягват да ходят там, те го считат за зловещо, недобро място. Всъщност мястото наистина е необикновено, изгледът на огромната каменна топка заклещена незнайно как между двете каменни кули силно впечатлява. А след като минете под тази топка и се изкачите горе попадате на обширно скално плато откъдето се открива спираща дъха гледка.

Щракнете върху бутона за да видите мое видео:

Дяволският мост край Ардино

В Родопа планина на няколко километра от гр Ардино над буйните води на река Арда вече 500 г. се извисява един от емблематичните строежи в Родопите- Дяволския мост. Както и името му мостът е обвит в мистика, предания и легенди. Според една легенда самият дявол има участие в изграждането на моста.А и самото място наоколо е дяволски красиво.

Вижте видео и научете една от легендите за моста

Дорманови скали – дипломната работа на извънземен скулптор

В Западни Родопи между селата Филипово и Осеново се намират едни малко известни скални образувания. Местните ги наричат с различни имена: Сватбата,  Людето, Дорманови скали. Който се озове сред тях остава безмълвен пред това творение на майката природа. Скалите имат невероятно красиви форми приличащи на гъби, глави на хора и животни. Цветът им варира от бели, сиви до ръждиво червени тонове. Образуванията са с множество отвори и различни кухини в тях. Някои от скалните групи са високи по 20-30 м.

Вижте мое видео за тези невероятни скали:

Провъртеник-пробитата каменна кула

В северните склонове на Стара планина, там където Искър си проправя път през планината има интересни обекти за туризъм. В Искърското дефиле недалече от Карлуково се издига една странна каменна кула с дупка на върха. Наоколо има и други каменни кули, но само една е продупчена. Местното население я нарича Провъртеник. Предположението е, че това е светилище, използвано в древността като обсерватория- само по време на лятното слънцестоене на 22 юни слънчев лъч минава точно през отвора и попада на определено място на скалата зад него. С малко усилия и катерачески умения може да се изкачите до самия отвор в скалата. Оттам се открива невероятна гледка към Искърското дефиле.

Вижте мое видео за Пробитата каменна кула:

Дяволския каньон в Родопа планина

В България има много места които народът е нарекъл „дяволски“. Някои са широко известни, други са познати на ограничен кръг хора и на местните жители. Едно такова място е Дяволският каньон. Той се намира непосредствено след язовирната стена на Студен кладенец. Буйните пролетни води на р. Арда в продължение на около километър са изваяли невероятни форми в скалите. Там имаш чувството, че си попаднал сред лунен пейзаж. Спиращи дъха форми и дълбоки въртопи, наречени „Абразивни кладенци“ оформят тази нереално красива долина. Легендите разказват, че ако някой падне в дълбоките кладенци не излиза никога навън защото дяволът го завлича в своето царство. Някои от тези кладенци са дълбоки по 30 м. След като се разходи из този каньон човек се убеждава, че само дяволът може да сътвори подобно място.

Вижте мое видео за това дяволско място:

Там където ще ви гледат очите на Бога

Очите на Бога

Пещерата Проходна е известна още като „Очите на бога“ заради двата отвора на тавана наподобяващи човешки очи. Тя е лесно достъпна, намира се в Искърското дефиле на няколко километра от Карлуково. Нарича се Проходна тъй като има два входа, всъщност това е пещерен тунел с дължина около 250 м. и височина над 40 м. Тук е сниман известният наш филм „Време разделно“ по романа на Антон Дончев. По-високият вход на пещерата се използва за бънджи скокове и скално катерене.

Пешкето – да слезеш на Долната земя

Скален лабиринт

Близо до Врачанското село Лиляче природата е изваяла един необикновен скален лабиринт наричан от местните хора Пешкето. На десния бряг на малката селска рекичка се издигат скали с причудливи форми. Наоколо се простира зелена поляна и нищо не подсказва, че под нея се крие едно загадъчно място. Накрая на поляната ще откриете няколко дупки – понори в скалата водещи към долното ниво с оформени проходи и пещери. Човек има чувството, че наистина се е озовал на „долната земя“ от приказките.

Пешкето

чуклите – каменните кукли на великаните

Скалните образувания Чуклите се намират по поречието на р. Ръчене между селата Камено поле, Бресте и Реселец- Плевенска област. Представляват каменни фигури – вретеновидни кули и стени високи от 10 до над 35 м. Най-удобно е да се тръгне от с. Камено поле по черен път на изток към каньона на реката. На около 500-700м от последните къщи на селото има пътека по която може да се слезе долу в каньона на р. Ръчене. Скалните чукли могат да се разгледат и отгоре, от платото, но гледката към тях от долината на реката е много по-внушителна и интересна. Препоръчва се да се слезе когато няма много вода в реката защото се налага няколко пъти да тя да се пресича. Въпреки че черният път по платото е сравнително равен по-добре е автомобилите да се оставят в центъра на селото край градинката с пейки и беседка. Цялата обиколка може да отнеме няколко часа, но можете да я съкратите и да излезете от каньона след около 1-1,5 ч ходене.

древният град на великаните

Един необикновен древен град може да се види в Западни Родопи между с.Долно Дряново и Гоце Делчев. Условно е наречен „Градът на древните великани“. Мястото е известно още като Градището. Ако се разходите между огромните скални образувания ще откриете много фигури на хора и животни. Това всъщност е едно от най-древните мегалитни светилища не само в Родопите, но и в Югоизточна Европа. Датирано е отпреди 7000г, от времето на късния Халколит. Светилището е открито от полския археолог проф. Мечислав Домарадски в края на 80-те години на миналия век. При влизане в скалния комплекс се минава през т.нар. „провиралка“. Според вярванията провиралката лекувала женско безплодие и различни тежки заболявания. За целта трябва да се промушите сутрин рано при изгрев слънце. Най-впечатляващата фигура е на огромна мъжка глава, вероятно дооформена от човешки ръце.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s