Крепости

Момчилова крепост

Недалеч от Смолян има едно малко село с градско име – това е село Градът. А на високия хълм над селото наречен Градището се намират останките на крепост – Момчилова крепост. Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан-I през 6 век. Градежът е върху древно тракийско светилище отпреди 5000 г.пр.н.е. В наши дни крепостта е реставрирана, има изградена екопътека с дървени мостчета и невероятна панорамна гледка във всичи посоки. Лятно време се организират спектакли на открито с беседа и светлинно шоу.

Вижте мое видео за Момчилова крепост:

Крепост Траянови врата

Проходът Траянови врата всъщност се е наричал Суки. Съвременното название Траянови врата е вследствие на неправилното обвързване на крепостта с името на император Траян, тъй като укреплението е създадено по-късно и е наречена Стенос. Проходът е известен с това, че през 986 г. българската войска водена от Самуил посреща и разбива Византийските нашественици. По-късно проходът е наричан Царски проход, Царски врата, Български проход.

Вижте мое видео за тази крепост:

Устра – хилядолетният страж на Родопа планина

Една от най-запазените и внушителни крепости в Родопите се намира недалече от Джебел- крепостта Устра. Когато  изкачите стръмният връх, висок 1000м. ще останете силно впечатлени от величественият градеж върху непристъпните скали. Тук изпитвате уважение към умението и дързостта на древните стоители издигнали тази солидна крепост преди повече от 1000 години. От върха се разкрива спираща дъха гледки във всички посоки към Родопа планина.

Крепостта устра

Вижте мое видео за Устра:

Легенда за крепостта, която никой не може да превземе

Имало едно време крепост в Родопа планина, която била толкова добре укрепена, че никой не можел да я превземе с бой. Останките от крепостта и днес могат да се видят в Баташката планина над село Дорково. За тази крепост се разказва интересна легенда. Вижте мое видео и научете легендата:

Там където е коронясан последният латински император

Недалече от Кърджали, между язовирите Студен кладенец и Кърджали се издига висок хълм със скален венец върху него. Отдалече си личи, че е бил укрепено място. Това е средновековната крепост Моняк, датираща от XI – XII век, една от най-високите крепости в Родопите. През 1206 г. по време на четвъртия кръстоносен поход тук е коронясан Хенрих за нов и последен император на Латинската империя на мястото на загиналия Балдуин Фландърски. От върха на хълма се открива спираща дъха гледка.

Вижте мое видео за крепостта Моняк:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s