На море

Най-красивият залив на Българското Черноморие

Всички знаят къде е нос Калиакра, но малцина са виждали един необикновено красив залив само на 1-2 км северно от носа. Това е заливът Болата. Освен красивият плаж тук можете да видите защитена местност- влажна зона с редки животни и растения. В долината тече малка рекичка, която захранва водната растителност. Заливът е защитен от две вълноломни стени. Чистата му вода и неголямата дълбочина го правят уникално място за почивка и плаж. Червеният цвят, дължащ се на глина примесена с железни окиси придава допълнителен колорит на това място. Заливът Болата стана част от Клуба „Най-красивите заливи в света“.

Щракнете върху бутона за да видите мое видео за този залив:

Шкорпиловци- най-дългият плаж по нашето крайбрежие

На 40 км. южно от Варна се намира малко село известно с лешникови градини- Шкорпиловци. Там е най-дългия плаж по нашето крайбрежие- цели 12 км! Там са и едни от най-добрите условия за сърф и кайт тъй като бреговата ивица е права без заливи и духат постоянни ветрове.В близост е резерватът Камчийски пясъци, тук се намира станция на БАН за морски изследвания с голям мост дълъг 300 м. Гората слиза плътно до морето и е идеално място за къмпингуване.

Вижте мое видео за плажа на Шкорпиловци:

Балчик – Белият град

Балчик – белият град на Черноморието

Балчик е наричан Белият град на българското Черноморие тъй като е построен въру бели варовикови скали. По тази причина тук има периодични свлачища, които създават проблеми през годините. За произхода на името на града има различни теории, като най-популярната е, че той е наречен на името на Балик – брат на управителя на Добруджа- деспот Добротица. Край града на хълма Ехото се намират руините на древната крепост Карвуна През 1913 г. Балчик е завзет от румънската армия, през 1916г българската армия прави десант и освобождава града, но през 1919г градът отново е окупиран от румънците. На 21 септември 1940 г. силите на военноморския ни флот, командвани от контраадмирал Асен Тошев, извършват десант и завземат града, като оттогава се слага край на румънската окупация. Градът се утвърждава като тиха лятна курортна дестинация. През последните 10-15 години се изградиха нови хотелски комплекси край морския бряг, разшири се и преустрои пристанището като се отделиха доста кейови места за малки плавателни съдове – лодки и яхти. Градът е известен с уникалната си ботаническа градина и комплекс Двореца.

Камчия 2 в 1 – море и река

Само на 20 км от Варна се намира едно чудесно място за плаж и почивка сред красива природа. Устието на Камчия – там си дават среща две стихии- реката и морето.  Километри плажна ивица, гора стигаща до брега на морето, резерват Лонгоз, къмпинг, вилно селище и нискоетажни хотели, закрит плувен басейн с олимпийски размери. През годините този малък комплекс се превърна в едно тихо и спокойно място, далеч от шумните и скъпи курорти, но със свой собствен чар, любимо място на варненци и гости от страната и чужбина.

Какво му трябва на човек?

Като се замисля: какво толкова му трябва на човек? В края на седмицата да се събере с група приятели,  да грабнат палатките и спалните чували и да отидат да нощуват на брега на морето. Да посрещнат изгрева и да се наслаждават на тихият шум на морските вълни. Да съберат много летни спомени, които да ги сгряват през дългите зимни нощи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s