Рила

Рилски маршрути – изкачване на вр. Мусала

Едно от най-посещаваните места в Рила – първенецът на Балканите връх Мусала. Той се извисява на почти 3 км., по-точно надморската му височина е 2925м.Въпреки височината си Мусала е един от сранително лесно достъпните върхове в нашите планини. Една от причините за това е наличието на кабинков лифт тръгващ от курорта Боровец и само за 20-30 мин. ви изкачва на височина 2369 м. спестявайки ви между 2 и 3ч. изкачване пеша. Затова е възможно в рамките на 1 ден през летния сезон да изкачите Мусала и да слезете обратно до Боровец.

Вижте мое видео за маршрута до вр. Мусала:

Рилски маршрути – 13 човека на 13 езера

Един маршрут в Рила през най-красивите места – Седемте рилски езера и Урдини езера. Маршрутът е двудневен. Първия ден се прави обиколка на Седемте езера и се нощува на хижа Седемте езера. Вторият ден се прехвърляме в малко посещаваният циркус с Урдините езера. Там се намират общо 6 езера, които не отстъпват по красота на известните Седем рилски езера. В Урдиния циркус няма официално маркирани туристически маршрути и трябва да се следва тъй наречената „овчарска маркировка“- купчинки камъни по определен маршрут както и да се използва карта и GPS приемник. В показаното видео ние сме група от 13 човека и по съвпадение за два дена посетихме общо 13 езера, затова филмът носи такова име.

Вижте моето видео:

Къде да караме ски на Боровец

Боровец е първият курорт в България. Началото му е поставено преди около 120 г. До 1942г. се е наричал Чамкория и княз Фердинанд е първият който построява известният дворец Царска Бистрица. Впоследствие и други по-заможни българи – банкери и предприемачи строят вили за почивка там. През 60-те години на 20 век започва строителството на ски писти и хотели, които дават облика на днешния зимен курорт. Към момента в Боровец има маркирани ски писти с обща дължина около 60 км., писти за ски бягане 35 км, съоръжения за биатлон, шанца за ски-скокове, 10 лифта и ски-влека.

Вижте мое видео – пътеводител на част от пистите в зимен Боровец:

Стобски пирамиди – извънземен пейзаж в Западна Рила

В Западна Рила над с.Стоб се издигат едни причудливи образувания – Стобските пирамиди. Те са изградени от мека скала, пясъчник и са изцяло дело на Майката природа. Формата им е конусовидна, като някои от тях имат голям камък или шапка, придаващи им вид на гигантски гъби. Формата и размерите им се менят постоянно – едни се раждат, други се разрушават и „умират“.От края на селото до пирамидите има изградена екопътека и предпазни парапети на опасните места

Рилските езера- още спят зимен сън, но вече сънуват лятото.

Седемте рилски езера са едно от най-посещаваните места в Рила. Малко хора обаче са ги виждали на границата между зимата и пролетта. Тогава те предлагат една уникална гледка- докато бреговете им все още са сковани от сняг и лед, то в средата се синее водното им огледало. Пейзажът наоколо също е невероятно шарен- петната бял сняг се редуват със свежа трева и виолетови пролетни минзухари. По-ниско разположените езера са изцяло разтопени докато най-горните все още са в плен на плътния сняг. А между езерата се спускат пенливи пролетни водопади.

Рилски маршрути – обесения камък

Скалният феномен Обесеният камък се намира на около 1:30 ч. път пеша от хижа Пионерска в Рила планина. Маршрутът минава по черен горски път и е много приятен за вървене през всички сезони. Непосредствено преди скалата има голяма поляна с наклон на юг. От нея се разкрива невероятна гледка към високите върхове на Мальовишкия дял на Рила. Обесеният камък се нарича така защото има конусовидна форма и се крепи в едно невъзможно равновесия на острия си край- все едно че виси във въздуха.
Вижте мое видео за този феномен:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s