Родопи

Каквото  и да се разкаже за Родопа планина – няма да е достатъчно! Това е една от планините в Европейския континент с най-добри условия за живот. Със своя мек климат, гъста горска растителност и обширни затревени поляни тя е била обитавана от хора отпреди десетки хиляди години. Поради това в нея има невероятно много следи от древни цивилизации. Днес родопчаните са наследници на тези древни обитатели притежаващи  силата и благородството на човешкия дух, живеещи в пълна хармония с природата.

Вижте мое видео за есенните багри на Родопа планина:

Язовир Доспат – морето на Родопа планина

Язовир Доспат е един от най-големите в България. Наричат го „морето на Родопите“. Разположен на 1200 м.н.в., дълъг 19 км и широк 3 км. Язовирът е отлично място за лятна почивка както за любителите на палатките така и за тези предпочитащи хотелски условия. Рибарите тук могат да ловят шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда. По североизточният му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат. В западния край където е гр. Сърница има изградени множество почивни бази, бунгала, къщи за гости. В гр. Доспат също има предлагане на къщи за гости и отлични хотели.

Есенни маршрути в Родопа планина

Есента в Родопите е особено красива. Есенните багри там са много по-разнообразни отколкото в другите планини на България. Това се дължи на това, че в Родопите има голямо разнообразие от смесени широколистни и иглолистни гори. През есента широколистните гори се оцветяват във всички нюанси от светложълто до наситено червено. В същото време иглолистните дървета си остават зелени и това дава този неповторим цветови контраст специфичен за Родопите. Освен това поради географското си положение там се чувства влиянието на топлия въздух от Бяло море и есента настъпва по-бавно и по-късно от други части на България.

Предлагам да видите един филм за есенни маршрути в Родопите включващи Белинташ, местността Момчил юнак с езерата, Скалните мостове.

Скалата на вълците

село Гьоврен, в далечината- Пирин

Една родопска легенда разказва, че когато над селото надвисне беда, на една висока скала се събират вълците и вият, така те предупреждавали хората. Местните са я нарекли Вълчи камък. Това място се намира в Западни Родопи над с.Гьоврен. От високия 1600м. връх се открива спираща дъха гледка.  Докъдето ти стига погледа са наредени планински вериги. Вижда се и Пирин. Местни ентусиасти са изградили със собствен труд наблюдателна кула и дървена площадка върху планински бор, растящ между скалите над бездънна пропаст. Изкачването става по разбит черен път с джипове.  Посетете това място, заслужава да се види.

Гераница – вилата за гости

Гераница – кътче от рая в Родопа планина

На около 1-2 км от с.Горна Арда, Смолянско на крачка от гръцката граница местни ентусиасти – бай Юри и синове са изградили със собствени сили и средства един необикновен комплекс – Гераница. Там човек има чувството, че е попаднал в приказката за Алиса в страната на чудесата. Малка дървена вила на два етажа, беседка в клоните на вековен бук, малко виенско колело с 4 седалки, пътечки и дървени мостчета, чешмички, дървен навес с пейки и безброй малки дървени скулптурки, фигурки, фонтанче. Трудно е да се опише, най-добре е да го видите.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s