Скални светилища

Белинташ- свещеният бял камък на Родопа планина

  • Едно култово място в Родопите- Белинташ. Скално светилище чиито корени се губят някъде през неолита, дълго преди траките да се заселят там и да го припознаят като свое.Една от теориите е, че е било култово място свързано с бог Сабазий. На скалното плато ясно личат издълбани отвори, улеи и ниши. Според някои изследователи е възможно това да е своеобразна звездна карта. Белинташ е едно от най-големите скални светилища в България. В момента разкопките и проучванията на място продължават, твърде възможно е да се стигне до нови открития за това свещено място.

Вижте мое видео за Белинташ:

Загадката на Татул – там ли е гробът на Орфей?

Това е едно от най-популярните светилища в Родопите – Татул. Мнозина свързват името му с култа към Орфей, други твърдо вярват, че там е гробът на тракийският певец.Засега установените факти са по-малко от теориите и легендите. Татул е едно от най-древните скални светилища не само в България, но и в Европа. То е датирано около 5000 г.пр.н.е, той е и най-добре запазения скален комплекс изсечен от цяла скала.Светилището преживява много превратности през хилядолетната си история- започнало своето съществуване като тракийски култов комплекс, частично разрушавано при земетресения и нашествия, през Византийската епоха на хълма е изградена крепост. Финалния етап от живота на свещения хълм е от XIII в. от когато е датиран средновековен некропол от който са разкрити осем гроба.Според последните проучвания това светилище далеч не е дело само на траките, а на още по-древна цивилизация по тези земи.

Вижте мое видео за Татул:

Скален параклис св. Петка в Трън

В края на гр. Трън, в квартал Баринци се намира един уникален скален параклис – света Петка. Светицата е живяла няколко години в скалната обител. През годините това свято място има доста бурна история и изпълнена с превратности съдба. По време  на социализма мястото е запустяло и превърнато в кошара за кози. Със средства на местното население през 1994 г. параклисът е възстановен, изградена е пътека и стълби до него. Според поверието капките вода от тавана на парклиса са сълзите на света Петка и те лекуват болести. Вижте моето видео и научете легендата за св. Петка.

Скално светилище – пещерата Вулвата

Скалата на светилище Вулвата

Пещерата Утробата /наричана още Вулвата/ е древно пещерно светилище датирано отпреди 1000-1100 г. пр.н.е. Намира се в края на яз. Кърджали в местността Тангардък кая близо до с. Илиница. До него води маркирана пътека. Малко преди светилището има изградена беседка и място за почивка. Светилището предствалява естествена пещера, която е разширена и оформена като утроба          /вулва/ от човешка ръка в древността. Входът на пещерата е оформен като силует на мъжки полов орган. Всеки ден по обяд през отвора влиза слънчев лъч и попада в дъното на пещерата, символизирайки оплождането на Богинята-майка от Бога-слънце, каквато е била идеята на древните хора изградили това светилище. Интересното е, че в пещерата резонират особено силно само ниските мъжки гласове и по тази причина местното население я нарекло Тангардък кая- Кънтяща скала.

Вижте мое видео за скалното светилище Вулвата:

Пътека през вековете към вратата на Богинята

Вратата на Богинята

Много хора пътуващи всеки ден по подбалканския път Варна-София не подозират, че само на няколко километра от Казанлък край с.Бузовград се намира едно уникално древно скално светилище- мегалитът наречен Вратата на Богинята-майка. Някои го наричат Българският Стоунхендж заради особената подредба на каменните блокове.Това, което отличава светилището от други подобни е посоката в която е ориентиран отворът между скалите – той гледа на запад, слънцето попада в него при залез. Светилището е използваноот траките и е създадено около 1800-1600г.пр.н.е. Според вярванията на траките изгревът символизира раждането, а залезът – смъртта на човека. Поради тази причина най-вероятно това светилище символизира Врата към отвъдното. Светилището е използвано за определяне началото на лятото- в деня на лятното слънцестоене 21 юни при залез лъчите на слънцето минават точно през отвора и попадат на срещуположната скала.

Вижте мое видео:

Скално светилище Глухите камъни

В източните Родопи има голямо скално светилище със странното име Глухите камъни. То е датирано от ранно-желязната епоха. Намира се недалече от с.Вълче поле, община Любимец. Представлява няколко огромни скални масива в които са издълбани стотици трапецовидни ниши. Предназначението на скалните ниши не е изяснено напълно, но се предполага, че тук е полаган прахът на мъртвите знатни траки от района. Каменни стълби водят към върха на светилището откъдето се открива невероятна гледка към язовир Ивайловград.

Вижте мое видео и научете защо се казва Глухите камъни:

градът на слънцето в източни родопи

Скалното светилище на вр. Хасара над Хасковското село Ангел войвода е наречено „Градът на слънцето“ от известния наш археолог проф. Николай Овчаров. Основание за това са скалните ниши в района, които са ориентирани на югоизток, към слънцето. Освен това там са открити множество керамични артефакти с изображения на слънчевия диск. Мястото е известно на археолозите отдавна, но едва през 2016 г. са започнати сериозни разкопки ръководени от доц. Здравко Димитров. При разкопките са открити стени на византийска крепост от IV-V в., както и ранно-християнска църква. Интересното е, че на върха на хълма в скалата е издълбан каменен саркофаг наподобяващ на гробницата на Татул. Посоката на саркофага е изток, югоизток.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s