Стара планина

Тарзановата пътека – екстремен път към връх Ботев

Един от най-популярните и екстремни маршрути в Централен Балкан е Тарзановата пътека, тръгваща от хижа Рай и изкачваща се до Старопланинския първенец вр. Ботев. Пътеката носи името на метеоролога Тодор Божков с прякор Тарзана, който пръв трасира тази пътека през 40-те години на миналия век и по ирония на съдбата по-късно намира на нея смъртта си. Преди десетина години по най-опасните участъци на пътеката е поставено стоманено въже, което помага за по-безопасното придвижване. От пътеката се откриват спиращи дъха гледки към стръмните южни склонове на Балкана.

Вижте мое видео за Тарзановата пътека:

Парапланери над Сопот – да яхнеш вятъра

Южните склонове на Стара планина са особено подходящи за парапланеристите. Там има силни възходящи въздушни потоци, които издигат смелите пилоти на стотици, дори и хиляди метри височина. А мястото над Сопот е удобно и с това, че има седалков лифт с който бързо да изкачат своята екипировка на височините над града.

Вижте мое видео за едно международно състезание по парапланеризъм над Сопот.

Старопланински маршрути- Априлци-Тъжа-Ботев

Един красив преход от Априлци, изкачване по Турския рът, слизане към хижа Тъжа. След нощувка на хижата изкачване по билото до вр. Ботев, слизане по западното било до хижа Плевен и втора нощувка там. Малка група от четири човека, топли есенни дни и невероятни гледки отвисоко.

вр. Ботев

х. Плевен

Вижте мой видео-пътеводител на този маршрут:

Резерват Южен Джендем

Резерватът Джендема обхваща водосбора на Бяла река както и горното течение на Тунджа,  долината на р. Тъжа. Това е едно от най-дивите места в целия Балкан. В по-голямата си част резерватът е непроходим, със стръмни долове, отвесни скали и гъста горска растителност. В резервата няма маркирани туристически пътеки и малцината запалени туристи навлезли в него трябва да разчитат единствено на своя опит за ориентиране или на модерни средства като GPS апарати. В горния край на резервата по течението на река Пенчовска има много красиви места и водопади.

Вижте мое видео за тази част от резервата:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s