Църкви и манастири

Земенски манастир – камъкът, който сбъдва желания

Един от най-старите манастири в България – Земенския. Тук можете да видите уникални фрески и икони, които не се срещат на други места. Тук ще ви разкажат кой е изковал пироните, с които е прикован Исус на кръста, ще научите защо иконите са с избодени очи, ще видите древен камък, който според поверието изпълнява най-съкровените ви желания.

Вижте мое видео и научете тайните на този манастир:

Рилски манастир – най-красивият

Най-големият манастир в България – Рилски манастир.Той е една емблема за страната ни, включен е в регистъра на на ЮНЕСКО за световните пачетници на културата. Манастирът е основан през 940г. от св. Иван Рилски, през 1335г. в двора му е издигната отбранителна кула и малка черква от местния феодален владетел Хрельо и днес тя носи неговото име.През 1378г. цар Иван Шишман издава Рилската грамота подпечатана с царския златен печат даваща на манастира феодално владение върху 20 села и землищата им.Дори турските нашественици са впечатлени от манастира и не го разрушават, а през 1402г. османското правителство признава съществуващите права на свещената обител.През 1778г. стихиен пожар подпален от разбойници унищожава част от манастира, но той скоро е възстановен и дори разширен.През 1833г. втори пожар унищожава част от манастира и отново е възстановен. През годините на социализма манастирът е обявен за държавен музей, като монасите са преразпределени из други манастири в България.Но през 1968г.е разрешено на монасите да се завърнат в манастира.През 1976г. Рилският манастир става национален исторически резерват, а през 1983г.ЮНЕСКО го включва в своите списъци на световни паметници.След 1991г. се възстановява напълно монашеския статут на манастира. Днес манастирът впечатлява хиляди наши и чужди поклоници от всички краища на света със своята красота

Вижте мое видео за Рилския манастир:

Етрополски манастир

Етрополският манастир Света Троица е с древни корени -основан е през далечната 1158 г. През 16 век при реставрацията на манастира е намерена каменна плоча с надпис с годината на построяване. През 16 и 17 век Етрополският манастир е едно от най-значимите книжовни и просветни места по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. В манастира са написани десетки ръкописни книги, украсявани с рисувани заглавия, страници, букви, орнаментирани винетки, концовки и др. Такива са „Евангелие“ от 1577 г., „Пролог за месеците“ от 1602 г., няколко евангелия от 17 век и др. Има старо предание, че тук е живял Иван Рилски, тук игуменът Хрисант неведнъж е давал подслон на Васил Левски.  Зад манастирския двор тече живописният водопад Варовитец.

Вижте мое видео за Етрополския манастир:

Св. Иван Пусти -манастирът с двама покровители

Близо до Враца над кв. Бистрец се вие тесен и стръмен път. Той отвежда до един малък, но интересен манастир – св.Иван Рилски, наричан още св. Иван Пусти. Манастирът води своето съществуване от средата на 16 век, но проучванията на археолозите откриват в района следи от по-ранно човешко присъствие- на древните траки. В манастира е било организирано килийно училище и са творили видни книжовници, като Йосиф Брадати и Тодор Врачански. През 1822г в манастира е открита първата в България работилница за щампи. През 18-19 в стените на манастира са били покрити със стенописи, които днес са силно повредени. Според легендата тук се е усамотил самият Иван Рилски преди да се отправи към Рила и да основе там своята обител.  Покровители на манастира са св. Иван Рилски и св. Йоан Богослов.

Вижте мое видео за манастира:

гложенски манастир

Гложенският манастир Св. Георги Победоносец се намира на висок хълм над с. Гложене, Тетевенско. Според преданието той е построен през XIII в.от киевския княз Георги Глож, който е основал и селото Гложене, носещо неговото име. Архитектурата на манастира копира тази на манастирите в Атон. Манастирът се намира върху висока скала и оттам се разкрива уникална гледка към долината. Той е бил любимо място на Васил Левски, чието скривалище е запазено и до днес. Има и малък музей на Васил Друмев с монашеско име Климент. Манастирът е силно повреден от Чирпанското земетресение през 1928 г. и впоследствие е реставриран основно. Наблизо има красиви места за отдих и туризъм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s